Značilnosti zaposlovanja tujih državljanov v Ruski federaciji

Poleg Rusa lahko na ozemlju Ruske federacije delajo tudi državljani tujih držav ali osebe brez državljanstva (v nadaljnjem besedilu: tujci). Vendar ima njihova zaposlitev svoje značilnosti.

Za tujca, ki se ukvarja z delovno aktivnostjo v Ruski federaciji, ni dovolj samo skleniti pogodbo o zaposlitvi, za razliko od državljana Rusije. Upoštevati je treba tudi več pogojev. Razmislite o glavnih.

Kako lahko tujec dobi službo v Rusiji?

Pravni status tujih državljanov določa zvezni zakon »O pravnem položaju tujih državljanov v Ruski federaciji« (v nadaljnjem besedilu: Zakon o tujih državljanih). Ta dokument določa tudi značilnosti zaposlovanja teh oseb. Da bi tujec lahko delal v Rusiji, ne sme skleniti pogodbe o zaposlitvi z delodajalcem (ali pogodbo o civilnem pravu s stranko), temveč tudi pridobiti delovno dovoljenje. Upoštevajte, da je zaporedje teh dejanj nepomembno.

Sklenitev delovne ali civilne pogodbe s tujcem

V postopku sklenitve delovne (civilne) pogodbe s tujim delavcem ni bistvenih razlik.Glavna razlika je, da je pogosto pogodba o zaposlitvi s tujcem nujna, saj je čas bivanja takega državljana na ozemlju Ruske federacije omejen. Državljani Rusije praviloma sklepajo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.

Da bi delodajalec (stranka) formaliziral delovno razmerje s tujcem, mora najprej pridobiti dovoljenje za privabljanje in uporabo tujih delavcev. Vendar pa v nekaterih primerih takšno dovoljenje ni potrebno - na primer, ko se zaposlijo osebe, ki prihajajo v Rusijo iz držav, s katerimi je vzpostavljen brezvizumski režim (na primer iz Ukrajine ali Belorusije).

Pridobitev delovnega dovoljenja

Delovno dovoljenje za tujca izdajo teritorialna telesa FMS Rusije. Za pridobitev tega mora tak državljan zagotoviti:

  • izjava;
  • Identifikacijski dokument, ki ga v tej vlogi priznava Rusija;
  • sklenjena delovna (civilna) pogodba (če je na voljo);
  • migracijska kartica in prejem plačila državne dajatve.

Delovno dovoljenje se izda za določeno obdobje. Torej se lahko izda:

  • za obdobje začasnega bivanja (za čas veljavnosti vizuma ali, če se vizum ne zahteva, za obdobje do 90 dni);
  • za obdobje pogodbe o zaposlitvi, vendar ne več kot eno leto.Tujci, ki začasno prebivajo v Ruski federaciji, po prejemu delovnega dovoljenja imajo pravico podaljšati obdobje začasnega bivanja.

Nekatere kategorije delavcev lahko delajo v Rusiji brez pridobitve takega dovoljenja. To v glavnem niso najbolj razširjene kategorije delavcev, na primer zaposleni v veleposlaništvih in konzulatih. Najpogostejša kategorija tujih državljanov, ki imajo pravico do zaposlitve brez pridobitve delovnega dovoljenja, so tuji državljani, ki stalno prebivajo v Ruski federaciji (to so tisti, ki imajo dovoljenje za prebivanje).

Država letno določi kvote za največje dovoljeno število delovnih dovoljenj za tujce v različnih gospodarskih sektorjih (gradbeništvo, trgovina itd.). Če je kvota tekočega leta za zadevno industrijo že izčrpana, bo tujcu zavrnjeno delovno dovoljenje. Če pa ima tujec že dovoljenje in zaprosi za njegovo podaljšanje, se podaljšanje opravi brez upoštevanja uveljavljenih kvot.

Tujec, ki je prejel delovno dovoljenje, ima pravico delati samo na ozemlju predmeta Ruske federacije, v kateri mu je bilo to dovoljenje izdano.Vendar pa lahko v nekaterih primerih FMS Rusije dovoljuje tujim državljanom, da delajo na ozemlju več entitet z enim delovnim dovoljenjem.

Upoštevajte, da lahko delodajalec samostojno vabi delavce k delu v Rusiji. V tem primeru bo moral pripraviti vse potrebne dokumente za pridobitev delovnega dovoljenja (zlasti povabilo za vstop v Rusko federacijo za namene delovne dejavnosti).

Zaposlovanje visokokvalificiranih tujih strokovnjakov

Vprašanje zaposlovanja visokokvalificiranih tujih strokovnjakov obravnava ločeno v Zakonu o tujih državljanih. Pripadnost tujega delavca v to kategorijo je najpogosteje določena z ravnijo plač: več kot 2 milijona rubljev. na leto (za nekatera področja dejavnosti so manjši zneski). Za visoko usposobljene strokovnjake ne velja kvota za izdajanje dovoljenj za delo tujcem, za njih so določeni različni privilegiji. Na primer, obdobje veljavnosti delovnega dovoljenja, izdanega za takšne strokovnjake, je tri leta.

Visoko kvalificirani tuji strokovnjaki in njihovi družinski člani imajo pravico do pridobitve dovoljenja za prebivanje po pospešenem postopku.

Tuji državljan lahko priznamo kot visokokvalificiranega strokovnjaka v dveh primerih:

Oglejte si video: De Leo: WHO - START: Ozadje, utemeljitev in razvoj v luči slovenskega sodelovanja

Pustite Komentar